Turismul si fotbalul

In urma cu vreo doua milenii in Grecia Antica au fost inventate jocurile olimpice. Si tot cam in aceeasi perioada au aparut primele forme de turism, atunci cand romanii exploatau apele termale. Prin secolul XVIII englezii au construit primul hotel din lume iar un secol mai tarziu, tot ei au conturat primele reguli ale unui nou sport, fotbalul.

Ambele activitati au capatat diferite dimensiuni de-a lungul timpului, iar pentru fotbal, cel mai important pas a fost facut in 1904 la Paris, atunci cand s-a formata Federatia Internationala de Fotbal (FIFA). Din acel moment, si-a continuat neincetat expansiunea devenind in prezent cel mai iubit sport de pe planeta. In paralel, turismul s-a transformat intr-un fenomen abia dupa a doua jumatate a secolului XX. In 1950 erau inregistrati 25 mil de turisti la nivel global, iar in 2010 numarul acesta a depasit 1 miliard.

In ultima perioada cele doua activitati au inceput sa se completeze din ce in ce mai puternic. Stadioanele au devenit importante obiective turistice, de multe ori fiind considerate chiar mai valoroase decat altele cu o istorie culturala mult mai bogata. Iar cel mai bun exemplu este Camp Nou, declarat simbolul Barcelonei, inaintea celebrei Sagrada Familia.

Agentiile de turism s-au adaptat la situatia actuala, si au inceput sa creeze pachete turistice in special pentru astfel de evenimente. Din ce in ce mai multi tour-operatori comercializeaza city break-uri care includ bilete de acces la diferite partide de fotbal din Spania, Italia sau Anglia.