Succesul unui brand de tara

In ultima perioada am avut fel de fel de discutii cu numeroase persoane despre situatia turismului romanesc. Am incercat practic un sondaj in randul cator mai multi romani, pentru ca raspunsurile, parerile si atitudinile lor, vor fi motorul proiectului la care lucrez. Si facand un rezumat si sublinind ceea ce este relevant pentru acest articol, dialogul arata ceva de genul de cele mai multe ori.

– Eu: Care sunt problemele cu care se confrunta turismul romanesc la ora actuala?

– X: Pai cu ce sa incep? intrebare pe care o pune dupa ce in prima faza a ras ironic, iar apoi s-a aratat iritat de ea.

– X: Infrastructura e la pamant, serviciile sunt slabe, lucratorii sunt superficiali si nepoliticosi, raportul calitate/pret e dezamagitor.

– Eu: Poate ca ai sau nu dreptate, iar in gand imi continuam raspunsul … pentru o persoana care gandeste negativ, pentru un sceptic, pentru unul lipsit de optimism si desigur, pentru cei care nu stiu sa isi mai aprecieze tara.

– Eu: Dar ai stiut vreodata sa iti fixezi asteptarile de la un concediu, ai stiut sa ceri anumite servicii de la ofertanti sau autoritati, ai stiut sa oferi un feedback constructiv si de bun simt? Daca ar fi sa pleci maine in Suedia si te-ar intreba unul de acolo care sunt obiceiurile noastre, cu ce traditii ne mandrim si care sunt cele mai interesante lucruri despre Romania si regiunile ei, ai sti sa ii raspunzi?

Este clar faptul ca sunt o multime de minusuri in ceea ce priveste turismul romanesc (daca ne referim strict la oferta, fara sa analizam si potentialul existent) dar din punctul meu de vedere o problema reala o reprezinta mentalitatile romanilor (inclusiv a consumatorilor sau ofertantilor) si lipsa unei imagini pozitive si bine conturate despre Romania in randul populatiei ei in primul rand.

Cu putin mai multa ambitie, optimism si pozitivism din partea romanilor, eu chiar cred putem promova Romania si ii putem imbunatati imaginea printr-un mod foarte simplu, prin oameni, prin motivele, impresiile si recomandarile lor. Si stiu ca succesul unui brand de tara este dat de povesti simple, frumoase, credibile si reale.