Povestea veche de 20 de ani a gainilor verzi

Sa ne imaginam un caine care’si traieste viata la tara. Ce face cainele? Latra, dar nu asta conteaza. Mai important e ca el vegheaza, dar nu asta conteaza. Mai important e ca el mananca. E simplu – mananci, deci existi! Uneori cainele moare – dupa un numar de ani de obicei multiplu de 4.

Sau uneori mananca prea multe oua, si este omorat inlocuit cu un alt caine. Vedeti, ca sa poata manca oua, cainele este lasat liber. Asta se numeste incredere si se sondeaza destul de des – informatie pretioasa! Cand increderea e mica, animalul e pus cu botul pe labe si legat strans.

Sa ne imaginam ca stapanul hraneste cainele destul de bine. Un os, doua oase, trei oase plus juma de mamaliga de aur. Prea multa ignoranta si neputinta, si iata ca ne aflam in situatia in care cainele e lipsit de chef, cu burta plina, dar vesnic flamand. El sta in cotet si analizeaza miscarile unor gaini verzi care se indreapta cu pasi marunti catre restul de mamaliga ramas neatins, undeva…la trei metri de cotet.

Acest “miraj” le face pe gaini atat de infometate, incat logica nu poate sa mai functioneze. Cum mamaliga este in teritoriul de atac al cainelui, gainile si animalul sunt acum in intimitate. Asta inseamna ca sunt constiente ca intr-o secunda (maximum o secunda jumate) cainele poate sa le apuce cu coltii de gat intr-un act tragic, in ipoteza in care descendentele dinozaurilor imperialisti ar trece linia democratica de demarcatie .

Dar ele nu pot tine cont de asemenea amanunt. In fond nu e nevoie decat de juma de secunda (maximum o secunda) sa faca un pas in teritoriul cainelui, sa-si infiga ciocul in minunata mamaliga si sa se traga inapoi, la adapost.

Gainilor le place intimitatea. Gainilor le place cand sunt langa animal, si desi stiu ca pot fi nimicite in orice moment, inima le bate firesc. De ce? Pentru ca lor le place mamaliga, iar asta conteaza cel mai mult. Astfel, sunt gata sa riste momentul fatal, care insa nu prea pare plauzibil. Cainele le stie miscarile, si le priveste pe oratanii cu ingaduinta.

Cu cateva zile inaintea datei de 15 martie un lucru curios se intampla. Gainile vor de data asta OSUL care “poate contine urme de carne” si pe care cainele il pastreaza, constitutional, intotdeauna in cotet.

Pe data de 15 martie gainile verzi vor sa patrunda in cotet. Bad choice… (cu toate ca ele traiesc in The Land of Choice)