Impotmoliti in trecut sau descatusati in viitor?

Incep sa cred ca din ce in ce mai multi oameni sunt tinuti in loc de trecut. Privesc prea mult inapoi si isi irosesc toata energia lor pe lucruri inutile care nu sunt deloc constructive. Ba dimpotriva, sunt distructive.

Poate ca dramatizez putin, dar viata e un lant intreg de esecuri; mai mari sau mai mici. Desigur, ele se petrec in trecut. Pentru ca viitorul e aparent imprevizibil si credem ca nu avem control asupra lui. Cat despre prezent, e doar o clipa efemera. Cine isi doreste sa se bucure de el, trebuie doar sa se elibereze de iluzii si de obligatii care implica mintea in rutina grijilor de zi cu zi.

Dar revenind la trecut, de ce multi isi povestesc deceptiile si finalurile nefericite? Si insista pe ele? De ce intamplarile sunt transpuse doar dintr-un unghi negativ? De ce nu lasam trecutul in pace? De ce nu luam doar ce a fost mai bun din el si sa mergem mai departe fara sa privim inapoi?

William James spunea ca exista o lege in psihologie potrivit careia daca iti poti forma in minte o imagine a ceea ce doresti sa devii si o mentii acolo un timp suficient de lung, vei ajunge curand asa cum ai gandit. Si daca esti lipsit de perspective si privesti doar inapoi, asta inseamna ca vei fi o umbra vie a trecutului tau?

Nu! Nu exista pe Pamanat niciun lucru pe care nu-l poti avea – odata ce ai acceptat mental ca il poti obtine! Fiecare dintre noi poate fi o persoana cu adevarat buna. Fara exceptii. Fiecare merita o viata minunata, plina de succes, fericire, bucurie si emotie. Oricine are dreptul sa aiba relatii optime, o sanatate excelenta, un serviciu valoros si o independenta financiara. Fiecare esec poate fi transformat intr-un succes. Acestea sunt drepturile oamenilor prin nastere, lucruri pe care viata ta este menita sa le includa. E utopie sau realitate? De cele mai multe ori doar noi decidem asta.

Ideea e simpla. Normal Vicente Peale a scris in cartea sa The Power of Positive Thinking ca daca iti intiparesti in minte imaginea unui viitor luminos si fericit, te plasezi intr-o stare care te va conduce la obiectivele tale. Atunci de ce continuam sa privim in trecut, cand putem sa ne concentram asupra viitorului? Doar el conteaza!