Generatie ratata?

Să’mi fie ruşine. Ştii de ce? Pentru că a fost nevoie să citesc vreo 5-6 posturi despre revoluţia din 1989 ca să’mi amintesc şi eu ce s’a întâmplat în 22 decembrie acum ăăă…. 18 ani. 18 ani şi o zi, de fapt. Hopa, asta înseamnă că la Realitatea, Antena, Pro & co s’au adunat toţi cei mai mari jurnalişti şi comentatori ca să tragă, din nou, linia, să facă un bilanţ pesimist şi să ajungă la concluzia că n’au meritat să moară atâţia oameni ca să se ajungă aici. Surpiză, nu a fost chiar aşa de mare tam-tam’ul. Cel puţin la tv, cel puţin în alea 5 minute în care m’am uitat. Am văzut tradiţii şi cozonaci şi alte vrăjeli de Crăciun, de genul “hai să ne îmbrăcăm în costume populare, dacă tot au venit ăştia cu camera”.

Deşi aş pune geografia înaintea istoriei când e vorba de lucruri practice, am de ce să le spun mulţumesc sau merci sau 10x celor care au trăit atunci, au stat la cozi şi apoi şi’au luat soarta lor şi a noastră în mâini. Fără moartea lui Ceauşescu împachetată elegant în cadou de Crăciun n’am mai fi fost azi… relativ liberi.

N’am fi avut brad ridicol în centrul oraşului, împodobit de multe ori doar în partea de sus ca să nu se fure beculeţele. N’am fi avut bloguri şi forumuri şi posibilitatea să facem mişto şi să criticăm ce’i în jur. Şi în nici un caz nu ne’am fi revoltat când dreptul la liberă exprimare e călcat în picioare, deşi suntem în clubul select UE. N’am fi avut nici atâta muzică străină, fără de care mulţi nu îşi imaginează playlistu’. Nici n’am fi putut să o furăm de pe net, în timp ce ăia 14 oameni (fără licenţă la Windows) care păzesc drepturile de copyright şi cică îţi confiscă computeru’ când te prind pe oDC, stau la o cafea şi discută politică. A, da, şi n’am fi avut atâta politică şi corupţie şi scandaluri. Şi n’am fi avut vot, îţi dai seama? VAAAAI! spuseră toţi cei care după campania electorală merg zic eu, cu curaj, să voteze. Da, îţi trebuie curaj.

Şi ne bucurăm, cum să nu? Da, suntem undeva la mijloc. Se fură la noi, se fură şi la alţii, e sărăcie la noi, e sărăcie şi la alţii, avem şi noi muzică bună, şi proastă, şi oameni cretini, şi oameni culţi, şi mai ales avem păreri. Aşa’i că şi tu ştii cum să conduci o ţară, dacă te’ar pune cineva mare şef de trib? Da, tu, ăla care îţi treci sictirit mâna prin freza gelată, în timp ce arunci o flegmă pe trotuarul nostru. Din cauza ta, noi, adolescenţii, noi, viitorul patriei, suntem aruncaţi în troaca cu rataţi. Nu toţi respirăm degeaba: “tinerii din ziua de azi…”

Încercaţi în fiecare zi şi să faceţi ceva, nu numai să criticaţi. Te provoc. România nu e doar un spaţiu pe hartă, e locuită, şi de aia e aşa cum e. Ştiu că vii de la şcoală sau de la liceu, obosit şi ascultând în sfârşit (în căşti, sper) altceva decât vocea profei care e prea frustrată ca să dea note pe merit. Ştiu că e vina primăriei că coşul de gunoi e pe cealaltă parte a străzii. Ştiu că baba de lângă tine a stat 3 ore la coadă la farmacie şi îi pute gura de parcă şi’a mâncat propria treabă mare, apoi a vomitat’o, a mâncat’o iar şi a putrezit în ea. (Nu ştiu de ce sunt aşa de optimistă azi) Da’ nu ştiu, fă ceva. Dacă nu pentru tine, pentru copiii care se nasc acum sau care o să vină după tine. Eu zic că merită ceva mai mult.

Fii fraier, ştiu că nu e în trend, da’ poţi să crezi aşa, câteva minute, în tine. Şi că poţi să schimbi ceva, bla bla. Faza e că chiar poţi. Dacă te străduieşti tare, poate obţii o bursă în străinătate. 😛 Sau faci ca vecinii mei, deschizi un magazin de cosmetice pentru toate gospodinele obosite şi palide, şi o să ai bani să’ţi renovezi apartamentul (wow, nu casa) cam 7-8 luni pe an. Nu îţi cheltui banii pe sunete de fierăstrău şi ciocane şi zdrăngăneli. Doi dolari? Doi dolari un zbang? Hai la mine acasă. Aici vin şi ţiganii în faţa blocului cu “ursul”. Adică iau mături, tobe, oale, costume din staniol şi unul se îmbracă într’o blană, după care fac zgomot 15 minute, invocând tradiţiile româneşti ca să le arunce lumea de la balcon un RON. Şi acum italienii: Aaaa, deci ţiganii nu sunt români?

“Veniţi în România, maşina dumneavoastră este deja aici.”