Filme la care tin

Tin minte de o leapsa de demult care-mi sta ca o pioneza infipta in materia cenusie si pentru ca lista e scurta la filme care mi-au schimbat viata, o sa onorez, in sfarsit cererea Gabrielei.

Ea a spus ca nu exista filme care sa-i fi schimbat viata insa eu chiar am doua filme care au provocat un asemenea impact asupra creierasului meu, incat m-au determinat sa-mi schimb parerile sau deciziile viitoare, deci pot sa zic cu usurinta ca da, mi-au schimbat viata.

Primul este o comedie romantica ciudata recomandata de un barbat pe care l-am iubit si care, recomandandu-mi acest film, m-a facut sa mi se agite si mai tare fluturasii din stomac si din capsor care-i aveam atunci. Este vorba de Eternal Sunshine Of The Spotless Mind. Toata lumea stie ca am recomandat intotdeauna filmul asta, pentru ca, privindu-l de mai multe ori, cu alte persoane sau singura, mereu a pastrat un sambure integrat in el din sentimentele care le aveam atunci si mereu a adaugat totusi o stare noua, revigoranta, la fiecare vedere.

In film este vorba despre un tip foarte timid si introvertit, Joel, care afland ca fosta sa iubita a sters toate amintirile cu el cu ajutorul unei companii numite Lacuna Inc., merge acolo incercand sa faca acelasi lucru. Doar ca lucrurile scapa usor de sub control… Oricat de SF ar suna, filmul e foarte simpatic si (zic eu) se lipeste de tine pe masura ce-l vezi, pentru ca povesteste lucruri mai normale, mai putin tipice, mai pamantesti dintr-o relatie.

Eu m-am identificat in multe situatii si mi s-a parut o idee de film foarte originala si mult mai putin plictisitoare decat celelalte filme romantice, cu eroina bolnava de cancer pe patul de moarte… astea nu ma prea ating.

Al doilea film este, sigur, surpriza pentru ca fetele nu prea sunt fane Godfather. 🙂 Le-am vazut pe toate insa cel care a iesit in evidenta pentru mine a fost cel de-al treilea. Nu contest ca celelalte doua au de-asemenea, valoare cinematografica la fel de buna sau poate mai buna, insa in primele doua a fost o concentrare ba pe afacerea familiei, ba pe personaje in raport cu acest ghimpe veninos care constituia mafia pe care familia s-a imbogatit, insa nu foarte clar pe personaje.

Godfather III m-a atins datorita sublinierii relatiei intre Michael Corleone, ca si conducator a imperiului financiar corupt de care incerca sa scape si ca si cap de familie si fiica sa, Mary. Eforturile lui Michael de a-si proteja familia, si mai ales fiica de a fi macar atinsa de lumea in care el a trait mai bine de jumatate din viata nu sunt prezentate grosolan, ci se tes subtil in multe variabile.

A continuat afacerea tatalui sau in primul rand pentru a-si salva familia, insa tocmai asta i-a indepartat de el, transformandu-l intr-un monstru. Imi place ca personajul nu este absolut rau sau absolut bun, este atat de uman. Michael Corleone nu este privit doar prin prisma crimelor care le-a facut ci si prin prisma caintei, a regretelor si a efortului de a repara anumite greseli care stie ca sunt ireparabile.

Pedeapsa divina de care il avertizeaza preotul este iarasi, adusa in dialog aproape in trecere, spunandu-i ca este just sa sufere, pentru a fi iertat. Ciclul vietii si ce se intampla dupa este subliniat prin prisma Bisericii, dar spre final, este privit prin ochi omenesti.

Parerea de rau, impresia ca ai urmarit un singur lucru toata viata pe care, pana la urma, nu l-ai putut obtine si dura resemnare ca nu exista alta cale m-au determinat ca la sfarsit sa plang. Am simtit ce a simtit Michael Corleone si acuma, cand scriu, ma emotioneaza.

De ce e un film care mi-a schimbat viata? Vorbeste despre lucruri importante, mari, lucruri dintr-o viata intreaga. Personajul NU trece peste trauma niciodata. Nu trece mai departe si se recasatoreste. Nu apare inconjurat de familie la sfarsitul sfarsitului. Nu uita.

La sfarsitul filmului eram ferm convinsa ca o sa am cel putin 2 copii, nu doar unul asa cum stabilisem deja de multi ani in mintea mea viitorul casniciei mele. 🙂

Mai sunt si filme care doar mi-au placut mult, insa nu mi-au schimbat viata. Daca vreti sa scriu – mult mai succint – si despre alea, anuntati-ma .