De ce?

Astăzi am chef să-mi pun şi să vă adresez întrebări existenţiale: de ce oamenii se bucură de ghinionul altora? De ce oamenii caută nod în papură? De ce suntem răi? Sunt sigură că aţi trecut prin astfel de situaţii în care oamenii din jur căutau cele mai mici, stupide şi neînsemnate motive să vă atace. Dar enigma stă în motivul şi factorul care îi stimulează să necăjească.

Tot întrebându-mă care ar putea fi sursele, am ajuns la concluzia că e vorba de a) invidie sau b) frustrare personală. Sunt genul de persoană care acceptă criticile constructive şi cu rost, însă când vine vorba de cele inutile, stupide, răutăcioase, fără a fi vorba de o glumă şi provenind de la personaje care nu se pot lăuda cu ceva bun, declar dezamăgită că cele două variante de răspuns sunt posibilele motive pentru comportamentul lor.

Când cineva are ambiţie, dorinţa celorlalţi este să-l descurajeze pentru a ajunge şi el mediocru. De ce e omul atât de idiot? În loc să se lase influenţat pozitiv şi să-şi găsească şi el un scop în viaţă, dânsul nu vrea decât să pună beţe în roate. De ce nu ştim să apreciem? De ce promovăm eşecul, scandalul, răutatea, în loc să râvnim cu toţii la armonie, la fair play, la împlinire spirituală şi materială? Nu vrem decât să ne luăm căciula unul altuia. Proşti mai sunt oamenii! Cine ne educă în felul acesta? Căci nu cred că părinţii…

Desigur că funcţionăm în modul specific românesc – să moară şi capra vecinului. Dacă cineva e frustrat de eşecurile sale, cu siguranţă că nu se va bucura de… succesul altora! Va face tot posibilul să dărâme tot ce “am construit” noi pentru a ajunge jos, ca şi el. Aşa de tare mă demoralizează uneori societatea asta încât nu pot decât să-mi doresc să mă fi născut în altă ţară, să fi vorbit o altă limbă, să fi crescut altfel.

Dar, pe de altă parte, simt că tot societatea asta mă face atât de puternică încât voi putea trece peste orice. Voi fi imună la comentariile insignifiante şi îmi voi vedea de drumul meu, pentru că am al naibii de multă încredere în ceea ce pot să fac. Şi nimeni şi nimic în afara de mine însămi n-o să schimbe ce vreau eu!