Ce au in comun Parisul si Viena?!

Parisul are o reputatie de neegalat ca fiind unul dintre cele mai frumoase, mai interesante si mai romantice orase ale lumii. Astfel incepe descrierea, in ghidul National Geographic, a regiunii Ile-de-France, in inima careia se gaseste Parisul. Din momentul in care, in secolul al V-lea, Clovis a stabilit capitala aici, Parisul si Ile-de-France au fost pivotul in jurul caruia s-a invartit destinul acestei tari minunate.

Marturii ale trecutului se gasesc la fiecare pas pe ingustele si intortocheatele stradute medievale din Paris. Intrand in bisericile sale ce indeamna la evlavie, esti transpus inca de la inceput in vremurile cand Ioana d’Arc salva regatul in secolul al XV-lea. In jurul acestei perioade s-au ridicat si cele mai frumoase catedrale. Notre Dame, prin stilul sau gotic timpuriu, domina Ile de la Cite, cea mai veche si mai renumita parte a capitalei.

Palatele renascentiste, muzeele bogate, monumentele de inspiratie clasica ale lui Napoleon, bulevardele largi, pietele intinse, toate ofera Parisului o personalitate unica, iar prima fraza din articol este mai mult decat justificata.

Intr-un alt colt al Europei, cu o istorie total diferita, insa avand in comun cu Parisul aceeasi atmosfera romantica, este Viena. Privita obiectiv, poate ca nu e cel mai frumos oras al lumii, dar cu siguranta nu este nici prea departe de aceasta reputatie.

Tinut in umbra timp de cateva secole de Praga, oras care fusese desemnat resedinta imperiala pentru Casa de Luxemburg, Viena a fost ridicata si a inceput sa se evidentieze prin ajutorul lui Rudolf IV care a constituit Universitatea din Viena in 1365, devenita foarte celebra in prezent, si catedrala Sfantului Stefan, ce domina minunatul centru istoric.

Cunoscuta mai mult gratie stilului baroc, Viena are o eleganta aparte data de numeroasele palate aristocrate construite aici. Schonbrunn este situat departe de portile vechiului oras, dar trebuie vizitat. Fosta resedinta a imparatului austro-ungar, Schonbrunn a devenit un palat celebru si datorita lui Mozart, care la doar 8 ani a sustinut primul sau concert aici.

Eu am avut ocazia sa vizitez Parisul si Viena, insa acum ceva timp si mai mult pe fuga. Totusi, ce au in comun aceste doua orase superbe, este atmosfera unica de sarbatori din pietele de Craciun, atmosfera care a inceput deja sa-si faca simtita prezenta. Atat Parisul, cat si Viena, sunt renumite pentru asta si atrag an de an milioane de turisti nerabdatori sa se bucure alaturi de persoanele iubite de spiritul celei mai frumoase perioade din an. Atmosfera Craciunului se simte altfel aici! Iar eu sunt pe punctul de a o descoperi anul acesta.

Fara sa ma gandesc prea mult, m-am hotarat ca pe 9 decembrie sa plec la Paris. Iar de acolo, pe 11, sa fac un popas de inca doua zile si in Viena. Nu voi putea fi alaturi de prietena mea de Craciun fiindca voi fi plecat in Dublin sa-mi petrec sarbatorile cu sora mea. Insa in Paris si in Viena vom fi doar noi doi si stiu ca aceasta escapada de patru zile ne va ajuta si pe noi sa ne bucuram impreuna de spiritul sfintelor sarbatori. Fiindca asta se poate simti cel mai bine in aceste doua superbe orase.